Perşembe, Aralık 29

bence; kardiyovasküler egzersiz

devamlı bir kardiyo çalışmaları, kas yoğunluklu ağırlıklar falan dönüyor cümlelerde. belki biraz bilgi verebilirim diye düşündüm. konu hakkında uzmanlığım yok, onu baştan diyeyim ama bugüne kadar yaptığım araştırmalar ve edindiğim tecrübeler ışığında kardiyo hakkında üç beş cümle kurabilecek potansiyelde görüyorum kendimi..

özetle; deliler gibi terlemek, nefes alamamak, yanmak, acımak, hareket edememek hatta duramamak dersem kimse kalmaz burda şimdi :))

kardiyo özetle kalbi güm güm attırmaktır, ama her sakallı dedemiz olmadığı gibi her hoplayan kalpte kardiyo çalışması sonucu olmuş demek değildir elbette. 

en başta belirli bir sürenin altına düşmemek gerekir, en az 30-40 dk arasında olmalıdır. çünkü kardiyonun amacı kan dolaşımını hızlandırarak yağ yakmayı sağlamaktır.insan vücudunda, yağ yakma enzimleri ilk 10 dakikadan sonra harekete geçer. o ilk 10 dakika sadece vücuda alınan karbonhidratların yanmasını sağlar. 
buradan varılacak sonuç eğer egzersize devam edilmezse yağ yakılmamış olur. bu durumda süre şartlardan biridir. 

şimdi şöyle düşünürsek kardiyo ve yağ yakımı birbirine bağlıysa bu egzersiz programının devamlılığı da ikisin sıhati için oldukça elzem bir şey demek olduğunu anlamak için dahi olmaya gerek yoktur. yaniiiii, haftada 3-5 gün, günlük 40 dakika "ben kardiyo yapıyorum yaaa" demek için şarttır..

önemli başka bir konu da sıklığın ve yoğunluğun artması yağların yanında kasların da yanmasına neden olabilir olması. o yüzden çok abartmamak da önemli.

gelelim kalbi gümbürdetme sayımıza. bu kardiyo için çok önemli başka bir mevzudur. metabolizmayı hızlandırmak yağ yakımı için gereklidir. yağ yaktığımız en iyi kalp atış hızının hesaplamak için şu formül kullanılır.

(220-yaş)X%60 (alt sınır)  (220-yaş)X%80 (üst sınır)

nabızlar bu aralıkta olmalı der uzmanlar ama dürüstçe söylemek gerekirse ben 168 leri görürüm, zaten shaun ve tony le başkası pek de mümkün değil. bazılarıda üst sınırı çok sallamaya gerek yok üst sınırdan normale ne kadar hızlı döndüğün gösterir gelişmeni der..yani yağ yakmak için en az bu aralıkta olsun nabız, gerisi size ve performans durumunuza bağlıdır.

önemli iki şey eklemeden bitiremem;

*egzersiz sırasında mutlaka sporcu içeceği veya su tüketin!!

*ısınmadan ve soğumadan kardiyo yapmayın!!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder